Wat kan ik met de SETU

Open standaardisatie

De SETU ontwikkelt en beheert open ICT-standaarden. Standaarden ondersteunen gegevensuitwisseling tussen ICT-systemen. De openheid zorgt ervoor dat iedereen de standaarden kan gebruiken.

Wat zijn open standaarden?

Een standaard is een afspraak die is vastgelegd in een specificatiedocument. Om gegevens uit te wisselen moeten ICT-systemen dezelfde standaard hebben geïmplementeerd. Voorwaarde is dan wel dat het specificatiedocument vrij beschikbaar is. En dat is bij de SETU-standaarden het geval.

Een belangrijke waarde van de SETU is: voor gebruikers, door gebruikers. Downloaden kan (kosteloos) via de SETU-portal. Daarnaast is het als gebruiker van de standaarden mogelijk om XML-berichten te checken op juistheid (in de eValidator).

In het open standaardisatieproces kunnen alle belanghebbenden hun input leveren. Deze input wordt meegenomen in de (door-)ontwikkeling van de standaarden. Partijen die actief willen deelnemen aan het standaardisatieproces, dienen participant of abonnee te worden van de SETU.

Forum Standaardisatie

De Nederlandse overheid heeft het gebruik van de SETU-standaarden onderkend met een vermelding op de lijst van open standaarden: de Pas-toe-of-leg-uitlijst van het Forum Standaardisatie. Het gebruik van de standaard is hiermee verplicht gesteld voor alle overheden en (semi-) publieke instellingen.

In 2021 heeft het Forum Standaardisatie zo veel vertrouwen in het beheer van de SETU-standaard uitgesproken, dat het predicaat ‘uitstekend beheer’ is toegekend. Een mooie erkenning voor de SETU.

Beschikbare standaarden

De SETU ontwikkelt standaarden voor het hele proces rond de inhuur van flexibele arbeidskrachten. Van de eerste aanvraag tot en met de facturatie. Welke standaarden zijn er?

  • Vacancies: uitwisselen van vacatures.
  • CV: uitwisselen van cv’s.
  • Ordering and Selection: aanvragen, voorstellen en selecteren van arbeidskrachten.
  • Assignment: uitwisselen van plaatsingsgegevens.
  • Planning & Scheduling: gestandaardiseerde set berichtspecificaties.
  • Reporting Time & Expenses: doorgeven van gewerkte uren en gemaakte onkosten.
  • Invoicing: facturatie van geleverde inzet en gemaakte kosten.
  • Transmission & Security: transport van SETU-berichten.

Meer informatie over de SETU-standaarden vindt u op deze pagina.