Project Flexible IT with Ontologies

Project Flexible IT with Ontologies

Nieuw project SETU: één taal voor alle data-uitwisseling binnen en buiten de flexbranche

Stel je voor dat je alle soorten data soepel kunt uitwisselen met externe partijen. Een soort universele koppeling die het mogelijk maakt in een oogwenk de geldigheid van een ID-bewijs te checken, een VOG aan te vragen of gegevens uit te wisselen met UWV. Gegevens hoeven niet langer dubbel ingevoerd te worden. Het resultaat? Minder fouten, meer efficiency én de mogelijkheid nieuwe, slimmere diensten aan te bieden.

Toekomstmuziek? Ja, maar niet voor lang. De SETU startte in maart 2019 het project Flexible IT with Ontologies.

Toegankelijker voor kleine uitzenders

Hetty Braam, bestuurslid SETU: “De digitale ontwikkelingen gaan snel en de complexiteit neemt toe. Veel uitzenders hebben belangrijke delen van hun IT uitbesteed. Dat maakt het extra belangrijk dat systemen kunnen blijven communiceren en beheersbaar blijven. Doel van dit project is om een gemeenschappelijk taal, een ontologie te ontwikkelen.” Michiel Stornebrink van TNO: “Die taal kun je gebruiken voor alle processen binnen en buiten je organisatie. We bouwen de taal op in blokken, die uitzenders flexibel in kunnen zetten. Een belangrijk doel van dit project is ook om de SETU-standaarden, de gemeenschappelijke taal dus, toegankelijker te maken voor kleinere (uitzend)organisaties.”

Pionier

Braam: “Het project is zeer innovatief. Binnen de uitzendsector zijn we een pionier, maar je ziet deze ontwikkelingen wel al in andere sectoren.” Stornebrink: “Zowel uitzenders, softwareleveranciers als TNO nemen deel aan dit project, dat gesteund wordt door de Topsector HTSM/ICT. “Eind 2019 presenteren we een Proof of Concept, waarna de implementatie van start gaat. We verwachten in 2021 de eerste resultaten in IT-koppelingen met klantsystemen en derden.”

Presentatie

Op 12 november 2019 heeft TNO tijdens Connecting the dots, het seminar van ABU en SETU over de toekomst en kansen van digitalisering voor de flexbranche, het project gepresenteerd.
Download hier de presentatie.

Terug naar overzicht