Inhoudelijke vragen voor individuele standaarden
Antwoord:
Ja, de informatie die opgenomen is in de SETU Standard for Invoicing versies voldoet aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan een factuur. Deze standaard is ook in lijn met de Europese norm voor e-facturatie. Bovendien zijn overheden verplicht de SETU-factuurstandaard te gebruiken voor e-facturatie als ze flexibele arbeidskrachten inhuren.
Antwoord:
De elektronische factuur die gespecificeerd is binnen de SETU Standard for Invoicing (versies 1.x) is gebaseerd op de factuur zoals gespecificeerd in de HR-XML versie 2.5 standaarden. De HR-XML factuur standaard is op zijn beurt gebaseerd op de OAGIS 8.0 factuur standaard. De SETU factuur dus voldoet aan de specificaties zoals OAGIS deze heeft opgesteld voor de OAGIS factuur standaard versie 8.0.
De SETU Standard for Invoicing versie 2.0 is gebaseerd op SI-UBL en niet op HR-XML. SI-UBL is een subset van UBL 2.1 gemaakt door Simplerinvoicing.
Antwoord:
Nee, het is niet mogelijk om meerdere urenbriefjes te combineren tot één groot XML-bericht. De reden hiervoor is dat de SETU Standard for Reporting Time & Expenses 1.0 en 1.1 één los bericht specificeert voor ieder urenbriefje, dat uitgewisseld wordt. Ook in de HR-XML standaarden voor het urenbriefje (waar de SETU gebruik van maakt) is het geen optie om meerdere urenbriefjes te verzamelen in één groot XML-bericht.
Antwoord:
Nee, ieder digitaal urenbriefje kan alleen de uren bevatten van één persoon. Indien er meerdere personen werkzaam zijn bij één bedrijf moet voor iedere persoon een apart digitaal urenbriefje aangeleverd worden.
Relatie tussen SETU en HR-XML
Antwoord:
De SETU gaat over naar HR-XML 3.0 in nieuwe versies van de SETU standaarden zodra:
-
- de nieuwe HR-XML 3.0 standaarden uitgebracht zijn,
- de HR-XML 3.0 standaarden voldoende stabiel zijn,
- er voldoende behoefte is binnen de Nederlandse uitzendbranche aan de nieuwe functionaliteit in de HR-XML 3.0 versie.
Tot die tijd houdt SETU de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en draagt bij aan de ontwikkeling van HR-XML 3.0 om een eventuele overgang later zo eenvoudig mogelijk te maken.
Antwoord:
Het staat niet vast dat de SETU standaarden ook in de toekomst altijd gebruik zullen blijven maken van de HR-XML standaarden. De gegevensset binnen de SETU standaarden zoals beschreven in de eerste drie hoofdstukken van iedere standaard is onafhankelijk van de gegevensset van de HR-XML standaarden opgesteld. Het is dus mogelijk om de SETU gegevensset intact te laten en een toepassingsprofiel te maken op basis van andere standaarden dan HR-XML. Vooralsnog ligt het echter voor de hand om de SETU standaarden te baseren op HR-XML. Alleen als een andere standaard meer voordelen biedt, of in het geval van belangrijke externe ontwikkelingen, kan ervoor gekozen worden om één of meerdere SETU standaarden niet meer af te beelden op de HR-XML standaarden.
Antwoord:
Nieuwe versies van de HR-XML standaarden hebben geen directe invloed op de huidige SETU standaarden. Elke versie van een SETU standaard is een toepassingsprofiel op een specifieke versie van een HR-XML standaard. Voor het opstellen van dit profiel wordt uitgegaan van de informatie behoefte in te uitwisseling tussen inleners en uitzenders. Deze informatie behoefte wordt vervolgens getransformeerd naar de bestaande HR-XML standaarden. Het uitbrengen van een nieuwe versie van HR-XML doet hier niets aan af. Op enig moment zal er binnen de SETU werkgroep gekozen worden om een nieuwe versie van de SETU standaarden te baseren op een nieuw uitgebrachte versie van HR-XML.
Antwoord:
De SETU standaarden zijn gebaseerd op versie 2.5 van de HR-XML standaarden. De 2.5 versie is momenteel de meest recente stabiele versie van de HR-XML standaarden.
Antwoord:
De SETU volgt de ontwikkelingen binnen HR-XML op de voet, en participeert actief in werkgroepen van HR-XML. Zodoende brengt de SETU de wensen en eisen van Nederlandse uitzenders direct in bij HR-XML, en worden specifieke onderdelen uit de huidige SETU standaarden opgenomen in de internationale standaarden. Zo levert SETU de voorzitter van de SIDES werkgroep van HR-XML. De SIDES standaarden welke door deze werkgroep worden opgesteld en onderhouden, dienen als basis voor de huidige SETU standaarden.
Antwoord:
De toepassingsprofielen van de SETU zijn, in tegenstelling tot de internationale HR-XML standaarden, specifiek gericht op de Nederlandse uitzendmarkt. Door de onderdelen van de standaard eenduidiger vast te leggen, en gebruik te maken van eigen codelijsten, wordt de interoperabiliteit tussen verschillende systemen vergroot. De huidige versies van de SETU standaarden bevatten daarnaast uitbreidingen op de HR-XML standaarden voor gegevens die in Nederland nodig en soms zelfs wettelijk verplicht zijn, maar (nog) niet opgenomen zijn in de HR-XML standaarden, zoals bijvoorbeeld een Kamer van Koophandel nummer op de factuur.
Antwoord:
De SETU standaarden zijn toepassingsprofielen van de HR-XML standaarden. De SETU standaarden specificeren voor de Nederlandse uitzendbranche welke gegevenselementen verplicht en welke optioneel zijn bij de uitwisseling van informatie. Deze gegevenselementen worden vervolgens afgebeeld op de gegevens in de HR-XML standaarden waardoor er toepassingsprofielen ontstaan. Deze toepassingsprofielen zijn op maat gemaakt voor de Nederlandse uitzendbranche.
SETU voor inleners
Antwoord:
Download hier het stappenplan
Antwoord:
Iedere afnemer of aanbieder van flexibele arbeid kan participeren in de SETU door zich aan te melden bij het secretariaat. Hiermee kunt u gebruik maken van de diensten die de SETU aanbiedt. Meer weten over tarieven en voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op.
Antwoord:
De voordelen van elektronische informatie-uitwisseling worden groter naarmate u met meer partijen dezelfde standaard kunt gebruiken. Niet alleen bespaart u kosten omdat niet voor elke partij een nieuwe koppeling en systeemaanpassing gerealiseerd hoeft te worden, maar u wordt ook minder afhankelijk van één leverancier. Na het eenmalig implementeren van de standaard zult u met veel meer aanbieders van flexibele arbeid elektronisch zaken kunnen doen.
Antwoord:
In ieder geval alle uitzenders die participeren in de SETU ondersteunen de standaarden. Deze groep uitzenders bedient een groot deel van de Nederlandse uitzendmarkt. Een overzicht met de participerende partijen binnen de SETU is te vinden op de pagina ‘Participanten/Abonnees‘. Neem voor de specifieke mogelijkheden met betrekking tot de elektronische uitwisseling van informatie door middel van de SETU standaarden contact op met de uitzender waarmee u informatie wilt uitwisselen.
SETU voor uitzenders
Antwoord:
Iedere afnemer of aanbieder van flexibele arbeid kan participeren in de SETU door zich aan te melden bij het secretariaat. Hiermee kunt u gebruik maken van de diensten die de SETU aanbiedt. Meer weten over tarieven en voorwaarden? Neem dan contact met ons op.
Antwoord:
Door deelnemer te worden van de SETU kunt u invloed uitoefenen op de SETU standaarden. Om ervoor te zorgen dat nieuwe berichtenstandaarden zo goed mogelijk aansluiten bij uw wensen, betrekt de SETU u graag bij het ontwikkelproces. U wordt op de hoogte gehouden van de vorderingen van werkgroepen die zich bezighouden met de ontwikkeling van de standaarden. Ook kunt u zelf deelnemen in deze werkgroepen.
Antwoord:
Via een helpdesk biedt de SETU u deskundige en professionele ondersteuning bij het gebruik van de SETU-standaarden. De SETU zorgt tevens voor heldere documentatie en informatievoorziening.
Antwoord:
Het gebruik van de SETU vereenvoudigt het totale uitzendproces en zorgt het ervoor dat de kosten sterk worden gereduceerd. De exacte hoogte van de besparing zal afhangen van uw situatie, bijvoorbeeld van het aantal transacties die middels de standaarden uitgevoerd gaan worden. SETU kan u ondersteunen bij het opstellen van de business case. Daarnaast kunt u, door actief mee te doen in de ontwikkelingen, een voorsprong op de concurrentie nemen, efficiënter met uw klanten communiceren, sneller gegevens verwerken en administratieve rompslomp verminderen.
Antwoord:
Door gebruik te maken van de SETU standaarden kunt u kosten besparen. Er is een tijd geweest dat voor iedere handeling binnen de uitzendbranche papier moest worden aangerukt. Door de toenemende digitalisering behoort dat vrijwel tot het verleden. Van vacatureaanvraag, urenbriefje tot en met opdrachtbevestiging en facturering: veel informatie tussen uitzendonderneming en inlener wordt tegenwoordig langs digitale weg uitgewisseld. De verwerking verloopt sneller, de kans op fouten is kleiner en er is aanzienlijk minder administratieve rompslomp. Steeds meer afnemers en aanbieders van flexibele arbeid ontdekken deze voordelen. Daarmee groeit de behoefte aan standaardisatie op het gebied van elektronisch berichtenverkeer. Want het is onwerkbaar als afnemers en aanbieders van flexibele arbeid voor iedere opdracht om de tafel moet zitten om afspraken te maken over de manier waarop de elektronische informatieuitwisseling plaatsvindt. De SETU ontwikkelt en onderhoudt de standaarden die de elektronische informatie-uitwisseling tussen uitzender en inlener mogelijk maken.
Antwoord:
Download hier het stappenplan
Technische aspecten van de SETU-standaarden
Antwoord:
De SETU raadt partijen aan om gebruik te maken van Web Services voor het transport van de berichten indien beide uitwisselende partijen deze mogelijkheid hebben of kunnen creëren. Web Services is een veel gebruikte technologie, die bijvoorbeeld ook door de Nederlandse overheid ondersteunt wordt. Indien het voor de partijen niet mogelijk is om Web Services te gebruiken voor het uitwisselen van de berichten, raadt de SETU aan om te kijken naar uitwisseling via email. Hierbij moet er wel extra aandacht worden besteed aan de eisen van de Nederlandse overheid en de Belastingdienst, omdat deze oplossing hier moeilijk aan kan voldoen. In het document Standard for Transmission and Security 1.1 is een volledig overzicht te vinden van het gebruik van Web Services en (email) SMTP voor het transport van berichten en van de randvoorwaarden die verbonden zijn aan de verschillende transportoplossingen.
Antwoord:
De berichten die gespecificeerd zijn in de SETU standaarden gebruiken de UTF-8 karakterset.