Languages

SETU publiceert OpenAPI specificaties voor ondersteuning RESTfull implementaties

Geplaatst op 30 May 2018

De SETU Standard for Transmission and Security beschrijft hoe de gestandaardiseerde SETU-berichten kunnen worden uitgewisseld, gebaseerd op XML en e-mailberichten. De huidige versie van de standaard beschrijft onder meer de technische koppelvlakken, hoe berichten te verpakken en het te gebruiken transportprotocol. Momenteel staan SMTP (voor e-mailberichten) en SOAP (voor berichten gebaseerd op XML) hier als transportprotocollen genoemd. Voor SOAP is voor elk SETU-bericht ook een webservice definitie (WSDL) beschikbaar, die definieert hoe een koppelvlak XML-berichten die verstuurd worden via SOAP verwerkt.

In de nieuwe versie van de SETU Standard for Transmission and Security is REST als transportprotocol toegevoegd. Dit geeft antwoord op de steeds vaker voorkomende vraag naar REST/XML koppelingen tussen software systemen van verschillende organisaties dan wel systemen binnen de eigen organisatie. Ook REST kan namelijk worden gebruikt voor het uitwisselen van XML-berichten en beschrijft hoe een koppelvlak benaderd kan worden. Dit is een waardevolle toevoeging op de SETU standaarden, omdat dit houvast biedt voor het implementeren van de SETU standaarden in webgebaseerde koppelingen tussen systemen. In de branche werken al enkele software leveranciers met de SETU standaarden in combinatie met REST APIs. Vanaf nu zijn voor alle SETU-berichten RESTfull specificaties beschikbaar, die beschrijven hoe een koppelvlak voor SETU-berichten op basis van REST eruit kan zien. Deze SETU REST koppelvlakken zijn opgesteld middels de OpenAPI Specification standaard, ook wel bekend als Swagger Specification.

Naast het toevoegen van REST als transportprotocol, is een nieuwe versie van de SETU Standard for Transmission and Security gepubliceerd (v1.3). Hierin is een verwijzing naar de OpenAPI specificaties opgenomen en zijn enkele aanpassingen doorgevoerd betreffende security protocollen.

De genoemde standaarden en specificaties zijn te vinden in de online beheeromgeving via http://standaard.setu.nl onder de kop ‘SETU Standards'.

Meer weten over de transportprotocollen en de OpenAPI Specification?