Languages

SETU bestaat 10 jaar

Geplaatst op 18 Jul 2017

Op de dag af tien jaar geleden werd de SETU opgericht. Dé standaard voor elektronisch berichtenverkeer in de flexbranche. Tijd voor een terugblik.

Opdrachtbevestigingen, urenbriefjes, facturen: nog niet eens zo heel erg lang geleden werd alles vastgelegd en verstuurd op papier. De oprukkende digitalisering maakte hier een einde aan, maar zorgde ook voor nieuwe problemen. Botsende systemen van flexorganisaties en inleners zorgden voor verwarring, gedoe en tijdsverlies. In 2007 is op initiatief van de ABU de SETU opgericht om de flexbranche te faciliteren in standaardisatie van het elektronisch berichtenverkeer tussen uitzenders en opdrachtgevers. In 2008 werd de eerste SETU-standaard geïntroduceerd. Gebruik van de standaard SETU-berichten vereenvoudigt het proces van flexibele arbeid en vermindert administratieve rompslomp en fouten. En resulteert daarmee in kostenbesparingen voor zowel de flexorganisatie als de inlener.
 
Maar het werk zit er nog niet op. De SETU blijft constant verbeteringen doorvoeren. Zo is onlangs een nieuwe, verbeterde standaard voor e-facturatie uitgebracht. Deze is al ingericht op de Europese richtlijn die per november 2018 overheidspartijen verplicht e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Naast het ontwikkelen en beheren van standaarden, besteedt SETU ook aandacht aan het vergroten van de bekendheid en het toegankelijk maken van de standaard.
 
Uitdaging voor de toekomst is om de SETU-standaard aan te laten sluiten op nieuwe technologische ontwikkelingen. Nog genoeg werk aan de winkel dus!
 
Wij bedanken alle participanten en abonnees die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de SETU.